Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Minden reggel tökéletes sminkkel ébredni ma már nem olyan nagy kiváltság. De sok nő álma az is, ha csak a szemöldök-igazítást vagy a szájkontúrozást megúszhatja a tartós sminktetoválás segítségével.

Matkovich Zsuzsa sminktetováló specialista avatott be bennünket ebbe a világba, s mesélt arról is, hogy ennek a területnek van még egy igen komoly szelete, melyet mellműtétek után vehetnek igénybe a hölgyek.

Matkovich Zsuzsa sminkeléssel kezdte pályáját a kilencvenes évek végén, így lelt a tartós smink területére is. Ekkor még gyerekcipőben járt ez a lehetőség Magyarországon, s inkább az elrettentő példák jöttek velünk szembe, bohócszemöldökök és kakaókörös szájak formájában…

– Gondoltam, hogy van ennek a területnek kifinomultabb verziója is, ezért elkezdtem érdeklődni a téma iránt. Azóta is folyamatosan képezem magam, s látom, hogy az elmúlt hat évben markáns változások történtek, s a természetesség lett a fő cél – Zsuzsa közben elmeséli azt is, hogy a sminktetoválás a testtetoválástól abban tér el, hogy ebben az esetben csak a felső rétegekbe jut a festék. Így fokozatosan kopik a bőrből, amelyre érdemes előnyként tekinteni: így ugyanis, ahogy változik a divat, az ízlés, a tartós smink is változtatható. Ráadásul a bőr is változik, ereszkedik, s eljöhet az idő, hogy a tetovált vonalak már nem oda esnek, ahová eredetileg szánták őket. – A kopás gyorsasága attól függ, mennyire sötét festéket használunk. Emellett, minél természetesebb a technika – például a szemöldökök szálazásakor –, annál gyakrabban, egy-másfél évente, frissíteni kell a színeket

26 A leggyakoribb talán a szem­öldök-tetoválás, azon belül a legdivatosabb és legtermészetesebb technika a „3D szemöldök”, melynek során a szálas és púderes technikát ötvözi a szakember. – Púderezéssel ki lehet tölteni a szőr nélküli részeket, a széleknél pedig rá tudok szálazni, hogy a hatás természetes legyen – magyarázza a specialista, aki a szemhéj esetében akár komplett sminket is el tud készíteni. – Az első kategória a szempillasűrítés, amikor csak a tövekhez juttatok festéket, pontozós technikával vagy összefüggő vonalakkal, hogy kiemeljem a szempilla vonalát. A tusvonalak szintén bárhogy változtathatók, satírozással vagy anélkül is szépek. A természetes hatás érdekében barnás vagy szürkés színekkel is lehet satírozni. Más, élénk színeket ritkán alkalmazok, sőt, el szoktam mondani, hogy a kék szín soha nem fog kikopni, lézerrel sem lehet kiszedni, ezért ezeket a színeket például nem szívesen használom.
Tartós szájkontúr esetében sem kell ma már arra a durva sötét vonalra gondolni, mint ami 20 éve divat volt. Szép, természetes színeket lehet elérni a sminktetoválással, amely egyébként nem csak a sminkelt hatás miatt érdekes. – Kicsi volumennövelésre vagy asszimmetria eltüntetésére is kiváló. De vannak hölgyek, akik az arcbőrbe olvadó kontúrt szeretnék élesebbé tenni vele. A szájsatír pedig káprázatos hatású lehet, főleg, ha több színnel játszik a tetováló.

A szépségért hát bizony itt is meg kell küzdeni, az eljárás – mondja a szakember –, nem kellemes, de a fájdalom különböző módszerekkel csillapítható. A legkevésbé érzékeny a szemöldök területe, a legfájdalmasabb pedig a szájé – de ez is teljesen kiküszöbölhető fogorvosi szintű érzéstelenítővel.

Forrás: feol.hu