Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Sokszínű szakmai múlt egy újabb fejezete előtt áll az egykori külkeres, aki férje révén került kapcsolatba a szépségiparral.

Zelina György

Mesterségem címere (2011)

Esztétika, szépségápolás

MÉDIA-ANDALUZ BT.

 

Matkovich Zsuzsa

120 resizeSokszínű szakmai múlt egy újabb fejezete előtt áll az egykori külkeres, aki férje révén került kapcsolatba a szépségiparral, s kezdett először műkörmösként, aztán sminkesként dolgozni. Ám hamarosan modell iskolát nyit és tanítani kezd, de ter­vei között szerepel egy régi álom megvalósítása, a divattervezés is.

Megfigyeltem, hogy a kozmetikusoknak általában gyönyörű az arca. Önök saját maguk ápolják a bőrüket?

Egy bizonyos kor után az embernek többet foglalkoznia az arcával - legalábbis én így vagyok vele -, ekkor elkezd járni kozmetikushoz. Kiválaszt egy kolléganőt, akiben megbízik - ez egyébként nem könnyű - én már egy-két éve járok a „kivá­lasztottamhoz". Magának az ember ugyanis nem tudja úgy tisztítani a bőrét, pako­lásokat feltenni, sok esetben be kell csukni a szemet, inkább rábízom magam egy ügyes kézre.

Ha bánata van, bal lábbal kelt fel, valaki bántotta, akkor az látszik az ember arcán?

Lehetséges, igen, de talán a szem az árulkodó.

Igen? A szemén észreveszi?

Igen! Lehet, hogy karikásabb, püffedtebb mert nem aludt, látszik, hogyha valaki kisírta magát éjszaka, a szemek árulkodóak.

Ha először tér be ide egy Vendég, ön is beszélgetéssel kezdi?

- Természetesen, barátkozunk, ismerkedünk, beszélgetés közben próbálom fel­mérni, hogy mit vár el tőlem és egyáltalán mit igényel. Arra pedig rá kell érezni, hogy a vendég mennyit szeretne beszélgetni, mennyit szeretne kiadni magából, ez vendégenként változó. Sok hölgy azért is jön, hogy kipanaszkodja magát. Ha nem is feltétlenül véleményt várnak, de van kinek elmondani a problémájukat, és ezzel megkönnyebbülnek kicsit.

Van férfi vendége?

Nincs, de, ha menyasszonyi sminket készítek a vendégemnek, és ő kér a párjának a fotózásra egy alap férfi sminket, akkor azt természetesen elkészítem. Egy kis korrek­ciót, mattítást, pattanás eltüntetést, szemkörnyéki karikák, esetleg herpesz elfedését jelenti.

És van ilyen?

Van, hogyne! Sőt! A hölgyeknél elég sűrűn, ugye idegesek, stresszesek az esküvő előtt, és ez az egyik melegágya a herpesz kialakulásának. Sokszor pont a nagy na­pon, vagy az előző napon jön ki. A herpesz egy kegyetlen dolog, mert amellett, hogy fájdalmas, nagyon nehéz eltüntetni is.

Tanult pszichológiát?

Nem, nem tanultam, tapasztalatot gyűjtök. Az élet a legjobb tanító.

Ha a vendégnek nyomós oka van a szomorkodásra együtt érez vele, átveszi a han­gulatát?

Abban a pillanatban nyilván átérzem, mert különben nem tudok megfelelően rea­gálni. De szerintem az borzasztó fontos, hogy amikor vége a munkának, akkor más problémáját ne vigyük haza, de ugyanez működik fordítva is, tehát ha nekem rossz napom van, akkor azt a vendég sem látja rajtam.

És van rossz napja?

Nagyon-nagyon ritkán, de ha kapok esetleg egy rossz hírt, nem szeretem, ha a vendégek látják rajtam.

Az a nagy gondom - mint laikus férfinak -, hogy ahány kozmetikussal, sminkessel beszélek, mind pozitív gondolkodású, mind jókedvű, és mindegyik vállára millió bajt tehetnek a vendégeik, és ők bírják, kezelik. Már nem tudok mit kérdezni, hogy egy kis hibát is találjak magukban. Ez a pozitív gondolkodásnak köszönhető?

A többiek nevében nem tudok nyilatkozni, csak a magaméban, nálam annak kö­szönhető, hogy azt csinálom, amit szeretek, a munkám a hobbim. A honlapomon van is egy megjegyzés, munkaszerelem, ettől szép a napom is és nincs miért szo­morkodni. Kevés embernek adatik meg, hogy azzal foglalkozhat napi 8 órában, amit imád. Szerencsés embernek tartom magam, mindig jókedvűen megyek dolgozni.

Igen? Várja a napot?

Nagyon várom mindig! Nem úgy indult ez a kozmetikus-sminkes dolog, mint másnak. Más kitanulja és az iskola után egyből belevág, én egy teljesen más úton indultam el. A külkerre jártam, irodai munkát végeztem, nagy cégeknél dolgoztam, és nagyon sok tanfolyamot, továbbképzést elvégeztem, amelyeknek semmi közük nem volt a szépségiparhoz. Mindig is imádtam rajzolni, festeni, kézzel készített, aprólékosan kidolgozott dolgokat alkotni. A szépségiparban való elindulást a férjemnek köszönhetem, hiszen ő biztosította a lehetőséget a már jó-pár éve bevezetett belvárosi parfümériájában. Akkoriban bele voltam szerelmesedve a műkörmökbe, elkezdtem csinálni a saját körmeimet, majd jöttek a barátnők is, hogy nekik is kell ilyen műköröm. Azon vettem észre magamat, hogy az irodai munka végeztével, minden délutánom és estém be van osztva vendégekkel, mert az ismerősök hozták az ő ismerőseiket, és estig készültek sorra a műkörmök. Akkor úgy döntöttem, hogy kitanulom ezt a pályát és nem csak hobbiként kezelem. Az irodai munkával felhagy­tam és a műkörmös szakmában töltöttem közel 10 évet. De közben már jött az igazi nagy „szerelem", a sminkelés. Ennek az elsajátítása régi vágyam volt, már tinédzser koromban szívesen ismerkedtem édesanyám sminkeszközeivel, irigykedve néztem a sztárok sminkjeit, próbáltam magamat, az osztálytársaimat, és a barátnőket smin­kelni. Mivel csak biztatást kaptam, így elérkezett az idő és végre ezt a szakmát is kitanulhattam.

 

Örökölte valakitől a művészi hajlamot?

120 resizeAzt gondolom, hogy igen, az anyukámtól, neki van művészi hajlama és kézügyes­sége, egyébként ő is eltöltött jó néhány évet a szépség szakmában, mint mesterfod­rász.

Mint laikusnak, kérem magyarázza el a kozmetikus és a sminkes közötti különbsé­get.

Ez két külön szakma. A kozmetikus az, aki az arcot, a bőrproblémákat kezeli kü­lönböző pakolásokkal, kezelésekkel, a képzés során csak érintőileg térnek ki a smin­kelésre. A sminkes észreveszi azt, az adott alanyban, hogy mik az előnyös adottsá­gok az arcán, amiket ki lehet, emelni, mik azok, amik hátrányosak és el kell fedni, az ő feladata, hogy az arcból kihozza a legjobbat, a legtöbbet. Én azért is vagyok első sorban sminkes, mert ez inkább a művészi része a dolognak, az arcápolás témában ez érdekel leginkább. Mint ahogy a műkörömben is a díszítés része fogott meg iga­zán, itt is elszabadulhat az ember fantáziája! Ehhez kapcsolódik valamilyen szinten a sminktetoválás - ezt szintén kitanultam. A szemhéjon, a szemöldökön, és a szá­jon tudunk alkalmazni különböző megszépítő technikákat. Mivel egyre több lett a vendégem, kevésnek bizonyult a 8 -10 órás munkaidő, ezért választanom kellett, és úgy döntöttem, hogy a műkörmözést és a kozmetikát elhagyom, maradt csak a smink és a sminktetoválás. Hosszú évek alatt már kialakult egy képzett brigád -fotósokkal, fodrászokkal, videóssal, varrónővel -, körülöttem, akikkel nagyon sok átváltoztatást, portfóliót, fotózást, divatbemutatót csináltunk együtt. Most van arra lehetőségem, hogy megnyissam a modell-ügynökségemet is, ahol csapatban együtt dolgozhatunk, átváltoztathatunk hölgyeket, felfedezhetünk új modell tehetségeket, és elindíthatjuk őket a külföldi pályán is, és ahol nap, mint nap, újra és újra kiélhetem magam a szenvedélyemnek. Örülök, hogy ez a célkitűzés is megvalósul.

120 resize 120 resize

Ön akaratos, céltudatos ember?

Nem vagyok akaratos szerintem! Bár ezt inkább a család tudná megmondani, de abszolút céltudatos vagyok, amit eltervezek, azt általában véghez is viszem.

Hisz a szavak erejében?

Igen, viszont nem szeretek megbántani másokat, ha olyan a véleményem, ami a másiknak rosszul esne, akkor azt inkább magamba fojtom.

És ez miért rossz?

Mert lehet, hogy van, aki azt gondolja, hogy nem vagyok őszinte.

Én meg úgy gondolom, hogy ez intelligencia kérdése, az eltérő életszemléletet, a kü­lönböző véleményt nem bántásként használom, hanem az az én véleményem. Minek kell történnie ahhoz, hogy ön ne mosolyogjon? Nekem ez hihetetlenül imponáló, a környezetét is jókedvre deríti! Észrevette, hogy hat a többi emberre?

Mondták már, igen, eddig nem akartam annyira elhinni, de így, ha az ezer éve hozzám járó vendégek mondják, az mégsem olyan, mintha olyan embertől hallom, akivel először találkozom. Így nagyobb bókként veszem.

Amikor a vendéggel beszélgetéssel kezdi, azzal csak az a célja, hogy felmérje a vendége aznapi hangulatát, állapotát, vagy érdekli önt az ember?

Érdekel, és kell is, hogy érdekeljen, hiszen ha bejön hozzám egy menyasszony-akit előzőleg még soha életemben nem láttam -, és szeretne egy próbasminket...

Mi az a próbasmink, mert próbaházasságról hallottam, de erről még nem.

Arról szól, hogy a nagy napon a menyasszony a legszebb akar lenni, ezért elmegy akár több sminkeshez is kipróbálni a munkájukat. Amelyik a legmegnyerőbb, azt választja, jóval az esküvő előtt célszerű ezt megtenni.

Azt a menyasszonyt, akit életemben először látok, próbálom a kérdéseimmel egy kicsit megismerni, felmérni az egyéniségét, ha nem ismerem, akkor nem tudom neki elkészíteni azt a sminket, ami igazán hozzá illik. Általában úgy jönnek be, hogy fogalmuk sincs, hogy mit szeretnének, de szépek akarnak lenni. Nyilván nem tehetek, fel akármilyen kérdéseket, de hogy milyen színeket használ ruhákban, vagy sminkben, illetve milyen stílust kedvel, ezekből is próbálok következtetni a jellemére...

Jellem és a szín összefügg?

Ha bejön egy nagyon szolid, halk szavú lány, aki alig mer megszólalni, látszik rajta, hogy izgul, akkor neki biztos, hogy nem fogok csinálni egy rikító pink, vagy sötét sminket, mert nem bírja majd magán elviselni, mert nem olyan jellem.

Ezt tökéletesen értem és nagyon tetszik. Előfordul, hogy a kész smink mégsem tetszik? Akkor alkalmazkodik ehhez, vagy megpróbálja rábeszélni?

Elmondom a véleményem, de nem próbálom rábeszélni másra, elsősorban a vendégért vagyok. Tehát ha ő egy nagyon szolid lány, aki életében nem sminkelte magát, de azt mondja, hogy neki fekete füstös szemek kellenek az esküvőre, akkor azt kap, nem vagyok erőszakos.

Hallgatnak önre?

Igen, hála Istennek én még eddig nem találkoztam olyannal, aki azt kérte, hogy a sminket mossuk le és kezdjük elölről.

Ha ilyesmi előfordulna, akkor mit tenne? Akkor, ellentmond a szakma szabályainak, mert gondolom, a szakmának vannak szabályai...

Vannak, de én nem alkalmazom a szabályokat, például azt nem szeretem, hogy ha valaki arra hivatkozik, régen azt tanították, mondhatni íratlan szabály volt, hogy akinek kék a szeme, annak zöld szemhéjfestéket nem szabad feltenni. Ezt kérdeztem, hogy miért? Erre rácáfoltam, mert igenis volt olyan kék szemű vendégem, akinek a megfelelő zöld árnyalatú smink nagyon jól állt, tetszett neki és tényleg mutatós volt. Merthogy egy színnek ezer árnyalata van, lehet, hogy van olyan zöld, ami nem áll jól neki, de nagyon sok olyan más árnyalat is van, ami pedig igen. És persze az sem mindegy, hogy milyen technikával alkalmazzuk!

120 resize

Gyereke van?

Van egy 6 éves kislányom, aki lelkesen sminkel, úgyhogy remélem, hogy az utó­dom lesz, minden érzéke megvan hozzá!

Említette a modelliskolát.

Igen, ezzel az új céllal, újra bővül a szolgáltatásom, vannak vele feladatok, nagy kihívás lesz, de megoldom ezt is.

Vannak véletlenek?

Vannak, de én hiszek a sorsban, biztos a sors keze volt benne. Nagyon sokat dol­goztam, műkörmöztem, túl sok ülőmunka reggel nyolctól, este tízig, ennek meg lett az eredménye, három hónapja gerincműtétem volt, kiszakadt a gerincsérvem és azonnali műtét volt. Ez azt hozta magával, hogy ennyit nem ülhetek egy helyben, így a műkörmözést be kellett fejeznem, így döntöttem! El kellett gondolkoznom, hogy mi lehetne még az, amivel kibővíthetem a szolgáltatásomat, ami nem egész napos ülőmunka. Már régóta gondolkoztam azon, hogy egy modell-ügynökség na­gyon passzolna a munkakörömhöz, sokat tudok hozzátenni ehhez és ismerem azo­kat a szakembereket, akikkel együtt tudok dolgozni, minőségi munkát tudunk ki­adni. Szívesen fedeznék fel olyan fiatal lányokat, akiket esetleg külföldre lehet vinni, hogy top-modellek legyenek belőlük. Ehhez megfelelő portfóliót kell összeállítani a számukra, aminek a szakmai részéhez tudok hozzátenni, és össze is tudom fogni a szakmai csapatot.

Vannak további álmai ezen túl?

A divattervezés, nagyon szeretek ruhákat rajzolni, néhányat már terveztem, ezek­nek volt sikerük, de ebbe még nagyon szívesen belemélyednék. Ez is a rajzolásból ered!

Mivel foglalkozik a férje?

Ő egészen mással, az övé a parfüméria, kereskedelmi és ingatlanhasznosítási vo­nalon tevékenykedik, nem a művészvilág, de jó is így, abszolút kiegészítjük egymást.

Ha jönne az a bizonyos angyalka, aki csettint és három kívánságot teljesít, miben kérné a segítségét? Ha egyáltalán kellene? Mert úgy látom, hogy önnek nem kellene sok segítség, vagy kellene?

Egy lenne, azt hiszem, az egészség, a többit meg megoldjuk.

Megviselte lelkileg a műtét?

Igen. Négy óra választott el tőle, hogy végleg lebénuljak és akkor a „munkasze­relemnek" és a jövőbeli álmoknak is búcsút inthettem volna. De szerencsére az an­gyalkám lenézett rám!

Boldog?

Igen.

Ön is, mint minden okos nő, látja a jövőt?

Látom! Remélem, hogy olyan lesz, amilyennek látom!

Vannak egyébként tanulói?

Hamarosan lesznek, most már a hely adott lesz ahhoz, hogy műszakilag, technikailag elférjünk és tudjak velük foglalkozni.

Ezt a sok pozitívumot ami magában van, adja át nekik, ezt kívánom!

Ezt a tanári dolgot még nem próbáltam, de remélem sikerül.

Biztos, hogy sikerül!

Köszönöm szépen!

 

120 resize